Berättelser

Här hittar du alla berättelser

Vill du lära känna oss lite bättre? Här kan du läsa våra berättelser om hur det är att bo och verka i Härjedalen. Vi kan också dela med oss av våra smultronställen och tankar om varför vi valt att bosätta oss här.

I Lillhärdal har livet fått en större betydelse för de tidigare stockholmarna Malin Andersson och hennes man Pelle. Tillsammans driver de bland annat trygghetsboendet Mobacka för äldre personer som söker ett lite enklare liv i byn. Se filmen om Malin här.
Närheten till naturen och familjen var två starka faktorer som fick Rahman att flytta till Vemdalen. Här delar han sin tid mellan syskonbarnen, fotbollsklubben, familjeföretaget och jobbet som deltidsbrandman.
Robine Guldbrandsson är egenföretagare och driver hundbutiken Vuaja som säljer utrustning, kläder och inredning. Hemma på gården i Rismyr utanför Sveg trivs hon tillsammans med sin familj med skogen runt husknuten.
Företagaren Martin Samuelsson driver två företag i Sveg. När han inte jobbar umgås han med sina barn som bor hos honom varannan vecka. Båda barnen delar hans stora intresse för motorsport. Se filmen om Martin här.
Efter en uppväxt i Mittådalen med renskötsel i familjen var valet av både bostadsort och yrke självklart för tjugoåriga Nella Stina Wilks Fjellgren. I höst tar hon, tillsammans med sin bror, över familjens renar och blir renskötare på heltid.
Jobb och fritid flyter ihop för Eva Åkerman, och det är så hon vill ha det. Eva driver den lilla lanthandeln i Linsell och tar hand sina djur när hon är hemma på gården. Byn har en speciell bygemenskap som hon har svårt att sätta ord på.
Från Sandviken till Hede, vidare till Funäsdalen. Tillbaka till Sandviken, med en avstickare till Österrike för att till slut landa i Hede igen. Denna gång utan minsta tanke på att flytta något mer.
Mattias Bergström kommer aldrig helt frivilligt välja att bo på någon annan plats än Hede. Här hittar han friheten, lugnet och närheten till naturen, och med ett nystartat företag ger han sig själv bra förutsättningar att stanna kvar i bygden.
Anna Mirårs vill att saker ska hända, samtidigt som hon älskar lugnet. Hemma i Ytterhogdal får hon utlopp för all sin energi och i stugan Sångsjön hittar hon avkoppling.
Efter 21 år i Stockholm valde Cecilia Norberg att flytta hem till Sveg igen. Hon ville ha närmare till naturen och en lugnare och tryggare plats för sonen att växa upp på.
Tanken på en flytt till Härjedalen väcktes av barnen. När familjen Gyllenswärd/Johnsson sedan knockades av mötet med höstfjället fanns ingen återvändo.